Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Αύξηση οικονομικού βοηθήματος ΕΚΟΕΜΣ

 



Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΜΤΣΑλλαγή τρόπου υπολογισμού Οικονομικής Ενίσχυσης ΕΚΟΕΜΣ
αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των δικαιούμενων μεριδίων ΕΚΟΕΜΣ, τα οποία πλέον θα είναι ακριβώς τα ίδια με τα μερίδια που απονέμει το ΜΤΣ.
Ο προηγούμενος πίνακας μεριδίων ΕΚΟΕΜΣ είναι αυτός (επίσημο αρχείο pdf): Παλιός πίνακας μεριδίων ΕΚΟΕΜΣ
Ο ισχύον πίνακας μεριδίων μερίσματος ΜΤΣ είναι αυτός (επίσημο αρχείο pdf): Πίνακας μεριδίων ΜΤΣ
και θα ισχύει από τον προσεχή Δεκέμβριο και για το οικονομικό βοήθημα ΕΚΟΕΜΣ.
Από τη σύγκριση των 2 παραπάνω πινάκων, εκ πρώτης όψεως βγαίνει το (λανθασμένο) συμπέρασμα ότι το βοήθημα ΕΚΟΕΜΣ θα μειωθεί, διότι σε κάθε βαθμό τα μερίδια του μερίσματος ΜΤΣ είναι λιγότερα από τα μερίδια του ΕΚΟΕΜΣ.
Όμως υπήρχε μία βασική διαφορά ανάμεσα στα μερίδια του μερίσματος ΜΤΣ και του βοηθήματος ΕΚΟΕΜΣ.
Το μέρισμα ΜΤΣ υπολογίζεται για ένα βαθμό μεγαλύτερο από τον αποστρατευτικό (πχ. με μισθό Ανχη λαμβάνεις μέρισμα ΜΤΣ Σχη), ενώ το ΕΚΟΕΜΣυπολογίζεται στον ίδιο βαθμό (πχ. πχ. με μισθό Ανχη λαμβάνεις βοήθημα ΕΚΟΕΜΣ Ανχη).
Άρα για να γίνει σωστή σύγκριση μεταξύ των δύο πινάκων θα πρέπει να συγκρίνονται τα μερίδια ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ με ένα βαθμό διαφορά!
Η σωστή σύγκριση του παλιού και του νέου ΕΚΟΕΜΣ είναι αυτή: Σύγκριση δικαιούμενων μεριδίων ΜΤΣ – ΕΚΟΕΜΣ
και αποδεικνύεται ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυξάνει ο αριθμός μεριδίων ΕΚΟΕΜΣ, διότι υπολογίζονται τα μερίδια για ένα βαθμό παραπάνω (όπως γίνεται στο μέρισμα ΜΤΣ).
Η αύξηση μπορεί να υπερβεί το 20% σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αντίστοιχος βαθμός ΜΤΣ και επιλέγεται ακόμη μεγαλύτερος (αύξηση 2 βαθμών).
Πχ. απόστρατος με βασικό μισθό Σχη με 25 έτη (δηλαδή 29 με τη σχολή) κανονικά θα δικαιούνταν μέρισμα Ταξχου, αλλά επειδή δεν υπάρχει βαθμός Ταξχου στον πίνακα του ΜΤΣ δικαιούται μέρισμα Υπτγου!
Έτσι τα μερίδια από 21,42 (ΕΚΟΕΜΣ Σχη με 25 έτη) γίνονται 26 (ΜΤΣ Υπτγου με 25 έτη), όσα υπολογίζονται και στο ΜΤΣ (αύξηση 21,4%).
Μόνο σε μερικές περιπτώσεις βαθμών ανωτάτων με πολλά χρόνια υπηρεσίας (πάνω από 33) υπάρχει μικρή μείωση του αριθμού μεριδίων, όπως στην περίπτωση Υπτγου με 35 έτη όπου τα μερίδια μειώνονται από 37 σε 36 (μερίδια ΜΤΣ Αντγου με 35 έτη).
Yπάρχει όμως ένα ενδεχόμενο το ΜΤΣ να ζητήσει την πληρωμή αναδρομικών εισφορών ΕΚΟΕΜΣ λόγω απονομής μεριδίων μεγαλύτερου βαθμού, όπως γίνεται ήδη στο ΜΤΣ όπου οι σχετικές εισφορές παρακρατούνται από τα πρώτα μερίσματα.
Βέβαια στην ανακοίνωση του ΜΤΣ δεν γίνεται καμία αναφορά σε συμπληρωματικές εισφορές, οπότε θα ενημερωθούμε σχετικά από τους συναδέλφους του στρατού ξηράς όταν λάβουν το ΕΚΟΕΜΣ Δεκεμβρίου.
ΥΓ. Στη σελίδα «Σύνταξη ΓΕΣ» υπολογίζεται και το παλιό ΕΚΟΕΜΣ (νομοθεσία 2014) και το καινούριο (νομοθεσία 2016).
Όπως είναι φανερό τα μερίδια ΕΚΟΕΜΣ με το προηγούμενο καθεστώς ήταν λιγότερα από αυτά του ΜΤΣ, οπότε τώρα θα αυξηθούν.

πηγή enstoloi.net

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :